"Ahol a jólét megtelepszik, onnan nehezen áll tovább." Andersen, Hans Christian

ÁB sport


Tárgy kelte: 1988. 01. 01.
Tárgy illetékességi helye: Budapest
Beszerzés módja: AEGON archívum

ÁB sport - plakát. 1983-ban és 1988-ban a fedett pályás atlétikai Európa Bajnokságot rendeztek a jobb sorsra érdemes Budapest Sportcsarnokban. A rendezvény nevezetes volt arról is, hogy Szalma László 1983-ban Európa bajnok lett távolugrásban 795 cm-rel. 1988-ban ezüstérmes lett 803 cm-rel. A kép ezt az ugrást ábrázolja.

A rendezvények egyik támogatója volt az Állami Biztosító.

1999. december 16-án aztán porig égett a Budapest Sportcsarnok. Nem volt biztosítva ...

Magyar Hírlap - december 16.

"Tűz pusztított a Budapest Sportcsarnokban

MH-összeállítás

Tegnap hajnalban kigyulladt az ország legnagyobb sportlétesítménye, a Budapest Sportcsarnok, ahol éppen egy hete tart a kereskedők karácsonyi vására. A tüzet megfékezték, a kár több milliárd forint. A kárfelmérés megkezdésekor derült ki, nincs az intézménynek biztosítása. Hajnali 5 óra 4 perctől kezdve tömegesen érkeztek a riasztások a tűzoltóság központi ügyeletére, hogy ég a Budapest Sportcsarnok - mondta Dobson Tibor a tűzoltóság szóvivője a Magyar Hírlapnak. Az első kiérkező jármű már messziről észlelte a tűz méreteit, így még az oltás megkezdése előtt a legmagasabb szintű, 5-ös, kiemelt kategóriába sorolták be az eseményt. Ennek megfelelően összesen 31 különböző járművel mintegy 110 tűzoltó kezdte meg az oltást.

A tanúk meghallgatása és az épület átvizsgálása megkezdődött. Az épületben a tűz keletkezésének időpontjában négy rendőr tartózkodott. ők biztosították az épületet, s az első riasztás is tőlük futott be. Lapunk úgy tudja: a rendőrök a XIV. kerületi kapitányság munkatársai voltak, akik szabadidejükben elöljárói engedély alapján vállalták az épület éjszakai biztosítását. A rendőrök, észlelve a tüzet, azonnal riasztották a tűzoltókat, igyekeztek átfésülni a terjedő füstben a területet. Három takarítónőt biztonságos helyre kísértek, miközben maguk is enyhe füstmérgezést szenvedtek. A Korányi Kórházba szállították őket, ahonnan még a délelőtti órákban távozhattak.

A tűzoltóság délben tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy a sportcsarnok pincéjében 400 kilogrammos kiszerelésekben összesen 1,2 tonna freon volt, az anyag a tűz hatására mérgező gázzá alakult volna át, azonban sikerült a tartályokat mentesíteni. A Fővárosi Tűzoltóság parancsnoka, Kovács János ezredes elmondta, hogy a tűzoltók munkájának köszönhetően megmenekült a jégpálya, a küzdőtér alatti pince és a labdajátékterem, amely tele volt áruval. Erdős Antal ezredes, a tűzmegelőzési főosztály vezetője elmondta azt is, hogy jelenleg a tűzjelző berendezések memóriáját "faggatják". A sportcsarnok tűzjelző berendezése nem volt bekötve a tűzoltósághoz, csak a helyszínen jelzett. Molnár Zoltán, a Népstadion és Intézményei főigazgatója reggel 5 óra 20 perckor érkezett a lángokban álló csarnokhoz. Később érdeklődésünkre elmondta, hogy a tűzoltóautók szirénájára ébredt. Rögtön tudta, hogy valahol nagy baj van. Amikor éppen ezek a gondolatok jártak a fejében, megszólalt a telefonja: a BS egyik portása hívta azzal, hogy lángokban áll a harmadik emelet, de a tűzoltók már megkezdték az oltást. A főigazgató azonnal a csarnokhoz sietett, és munkatársaival rögtön számba vette az éjszaka szolgálatot teljesítő személyzetet. Reggel hat órára kiderült, hogy mindenki megvan, szerencsére nincs áldozata a tűznek.

Két napja tartottak tűzvédelmi bemutatót

"Legalább húsz ember, műszakiak, technikusok, biztonságiak voltak az épületben" - mondta Molnár Zoltán, s érdeklődésünkre kijelentette: az épület tűzvédelmére és felszerelésére komoly összeget fordítottak, mégsem a berendezések, hanem - néhány másodperccel megelőzve az automatát - a sportcsarnok személyzete jelezte a tüzet. "1992-ben vettük fel az ország akkori legjobb tűzvédelmi szakemberét, Héra Attila nyugdíjas dandártábornokot. Az idén 192 új tűzjelző berendezést szereltünk fel több mint 14 millió forintért, tavaly 20 milliót költöttünk erre a célra. Tavaly még tűzoltó-konferenciát is rendeztünk, amelynek egyik témája a BS igen korszerű tűzvédelmi berendezése volt." A főigazgató hozzátette, hogy az épületben éppen két napja tartottak tűzvédelmi bejárást a karácsonyi előkészületek miatt, és mindent rendben találtak. Egyébként, mint Molnár elmondta, a BS nem volt biztosítva, mivel az állami tulajdonú sportlétesítmények biztosítására éveken át nem lehetett költségvetési pénzeket felhasználni. A főigazgatót arról is kérdeztük, elképzelhetőnek tartja-e a szándékos gyújtogatást, de ezt kizártnak tartja.

Legalább fél év kell a felújításhoz

Magas láza miatt nem tudott a BS-nél lenni Deutsch Tamás sportminiszter, ám telefonon tartotta a kapcsolatot a helyszínen lévőkkel. Dénes Ferenc helyettes államtitkár döbbenetesnek minősítette a történteket, s hozzáfűzte, hogy a lehető leggyorsabban el kell kezdeni a helyreállítási munkákat, és biztos abban, hogy a kormány minden segítséget megad ehhez.

Szakács Imre, az ISM politikai államtitkára köszönetét fejezte ki a tűzoltóknak és mindenkinek, aki olykor testi épségét veszélyeztetve oltotta a tüzet. Majd a déli sajtótájékoztatón, az ISM által felállított helyreállítási bizottság vezetőjeként, arról beszélt, hogy a minisztérium az év elején - miután elkezdte működését - tudta meg, hogy az állami tulajdonú sportlétesítményeknek nincs egységes biztosításuk. Az ISM elkezdte a közbeszerzési eljáráshoz szükséges vagyonbecslést, a tűz kitörésekor itt tartottak.

Hogy hány milliárdra lehet becsülni a kárt, Molnár Zoltán tegnap még nem tudta megmondani. "Ha új sportcsarnokot kell építeni, az akár tízmilliárdba is kerülhet, de ha elég felújítani, az is lesz néhány milliárd. Az első becslések alapján úgy tűnik, talán újjá lehet építeni" - mondta, hozzátéve, hogy pontosabb összeget néhány nap múlva lehet tudni. Kérdés, hogy milyen forrásokból állítják helyre a sportcsarnokot. Szakács Imre ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy több csatornára, köztük az adományokra is számítanak, de az biztos, hogy a költségvetés igen jelentős összeggel száll be. "Az ISM költségvetéséből máris elkülönítettünk egy összeget a kárelhárításra - közölte. - A minisztérium helyreállítási tervet készít, amelyet reményeink szerint még ebben az évben a kormány elé terjeszt Deutsch Tamás." Az államtitkár szerint minimálisan fél év kell a felújításhoz, de a realitások szerint legalább egy évet igénybe vesz a rekonstrukció. Mindez nemcsak az anyagiaktól, a károktól is függ. Mert például egyelőre nem tudni, hogy az oszlopokat és szerkezeti elemeket le kell-e bontani. Mindenesetre a csarnok tervezője, Kiss István és a statikusok már megkezdték az épület szerkezetének vizsgálatát.

Volt egyszer egy BS

A csarnok 1978. március 1. és 1982. február 12. között épült, tervezője Kiss István. Alapterülete 12 ezer négyzetméter, a külső körátmérője felül 127, alul 117 méter. A nézőtér befogadóképessége - a küzdőtéren elhelyezett székekkel - 12 500 fő, atlétikai versenyeken 7500 fő. A főépülethez, részben a földbe süllyesztve, edzőpályák és jégpálya csatlakoznak. Valamennyi teremsport rendezvényeire alkalmas volt, műkorcsolya-, rövidpályásgyorskorcsolya-versenyeket, jégkorongmérkőzéseket lehetett benne tartani. A BS első Európa-bajnoksága az asztaliteniszezőké volt 1982 áprilisában, decemberben pedig a női kézilabda-vb mérkőzéseit rendezték meg. Volt falai között atlétikai vb, műkorcsolyázásban, ökölvívásban, birkózásban EB és vb, légfegyveres EB, vívó- és tornász-vb, játszott itt a Harlem kosárlabdacsapata, és rendeztek női EB-t és férfi BEK-döntőt. Láthattak a nézők teniszgálát és teremkrosszversenyt, kick-box-vb-t és C csoportos jégkorong-világbajnokságot. Itt ugrott fedett pályás világcsúcsot Sotomayor és futott rekordot 800-on Paul Ereng. Fellépett a BS-ben - számos hazai sztár mellett - Tina Turner, Johnny Cash, Carlos Santana, Elton John, Chuck Berry, Luciano Pavarotti; koncertezett a Dire Straits és a Deep Purple, vezényelt Ferencsik János és Leonard Bernstein, tartott előadást a kínai állami cirkusz, a Holiday on Ice és az ukrán jégrevü.

Nincs pénz biztosításra

Az állami épületek jelentős része valóban nincs biztosítva - erősítette meg a Népstadion és Intézményei főigazgatójának, Molnár Zoltánnak kijelentését névrokona, Molnár Zoltán, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatója. A kincstári vagyonkörbe tartozó ingatlanok közel 70 százaléka minisztériumok, bíróságok, múzeumok vagy más költségvetési intézmények kezelésébe tartozik, amelyeknek nem nagyon van pénzük biztosításra. 1991 és 1993 között ráadásul egy belügyminisztériumi rendelet sem tette lehetővé, hogy a központi költségvetési szervek biztosítást kössenek. Azóta azonban minden ingatlanra és tárgyi eszközre lehet ilyen szerződést kötni. A jelenleg hatályos törvény, illetve a vagyonkezelői szerződés előírja, hogy a kezelőnek az épületet a jó gazda gondosságával kell fenntartania, s ebbe a vezérigazgató véleménye szerint a biztosításnak is bele kellene tartoznia. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság a közvetlen kezelésében lévő ingatlanoknál törekszik is erre, így például a Gül Baba-türbére, a III. kerületi Zichy-kastélyra vagy a Túristvándi vízimalomra már meg is kötötték a biztosítási szerződést. A vezérigazgató hangsúlyozta: ha műemlék épületet más kezelésébe adnak, a szerződésben mindenképpen kikötik, hogy biztosítani is kell az ingatlant. A Budapest Sportcsarnokban történtektől függetlenül a KVI ebben az évben elkezdte felülvizsgálni a vagyonkezelői szerződések tartalmát különös tekintettel a biztosítások kérdésére - mondta a vezérigazgató. A felülvizsgálat eredményeit jövőre értékelik ki - tette hozzá Molnár Zoltán."

A káreseménnyel kapcsolatos cikkek.

Beküldő/tulajdonos neve: Adminisztrátor


Szólj hozzá Te is:

Név:
Biztonsági kód:
Írd ide a biztonsági kódot:
<< Vissza

ÁB sport
(JPG)

0 szavazat

Küldd Tovább
impresszum| adatvédelmi elvek| felhasználási feltételek| oldaltérkép| súgó